Discriminatie en uitsluiting gaan samen met ontkenning en wegkijken.
Bekijk de online versie
Niet over corona
Column Robbert Bodegraven

Nee, deze column gaat niet over corona. Waarover kunnen we het dán nog hebben, zul je denken. Toegegeven, ook ik heb de afgelopen tijd over weinig anders gelezen. Tot er in Minneapolis een moord werd gepleegd. Een moord die via een iPhone de wereld over ging. Een moord die van minuut tot minuut op film gereconstrueerd werd. 

Nieuw project: Onderzoek naar groene industriepolitiek
Op weg naar een klimaatvriendelijke en circulaire industrie

Nederland staat aan de vooravond van de Groene Eeuw. Klimaatverandering en toenemende grondstoffenschaarste dwingen verregaande verduurzaming van onze economie af. De industrie speelt hierin een hoofdrol, als grootverbruiker van grondstoffen en verantwoordelijke voor het grootste aandeel van de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen.

‘Niet afschuiven en afschrikken maar solidariteit en verantwoordelijkheid’
Opinie Europees asielbeleid: Tineke Strik

Ondanks herhaalde oproepen van het Europees Parlement om de overbevolkte vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden, te ontruimen en de kwetsbare asielzoekers over te dragen aan andere lidstaten, kregen slechts 1600 kinderen een veilige woonplek binnen de EU. De Nederlandse regering weigert categorisch om ook maar één kind over te nemen. 

Video: de beloften en gevaren van corona-apps
In gesprek met Seda Gürses, Marleen Stikker en Laura Sophie Dornheim

Dragen corona-traceerapps bij aan massasurveillance of geven zij juist een impuls aan het privacyvriendelijk ontwerpen van nieuwe technologie? De Green European Foundation, Oikos en Wetenschappelijk Bureau GroenLinks organiseerden eind mei een diepgaand online gesprek tussen drie experts. De video hiervan staat op onze website.

Helling-actie voor nieuwsbrieflezers

Een sneakpreview van het zomernummer van de Helling. Het tijdschrift komt uit op 19 juni, met onder andere een dossier over arbeidsmigratie, een artikel over een post-corona economie zonder kapitalisme en een interview met de bedenker van de Green New Deal. Neem vóór 23 juni 2020 een abonnement en ontvang het zomernummer gratis. Je betaalt dan 19,50 euro voor vijf nummers in plaats van vier.

Agenda
   

Wetenschappelijk Bureau GroenLinks is actief op het raakvlak van publiek debat, groene politiek en wetenschap. WBGL werkt als onafhankelijke denktank aan de verdieping van het groene en linkse gedachtegoed.

Bekijk de online versie